joi, 27 martie 2008

FONDUL DOCUMENTAR "MIRON PATRAUCEAN" - STRAJA, JUD. SUCEAVA


Miron Pătrăuceanu, din comuna Straja, fostul județ Rădăuți (azi Suceava), ţăran bucovinean, om de o statură morală ireproşabilă, liderul garnizoanei legionare din Straja Rădăuţilor având şi gradul de instructor legionar, a făcut parte după 1945 din structurile de Rezistență anticomunistă din Bucovina, sub conducerea şefului de județ, avocat Vasile Cârciu. Persecutat, arestat şi anchetat pentru această activitate, ca şi pentru faptul de a fi fost primar în Straja în timpul guvernării naţional-legionare, 1940-1941, Miron Pătrăuceanu nu a dezvăluit la anchete locurile unde ascunsese mai multe documente considerate de regimul totalitar ca fiind corpuri delicte.
De-abia după 1990, aşadar ulterior morții lui Miron Pătrăucean, nepotul său, Dorin Pătrăucean a găsit întâmplător, într-un stup dezafectat, mai multe fotografii, cărți poştale şi alte documente interbelice, care astăzi pot constitui piese de muzeu.O altă parte, mai mică, a arhivei bunicului sau a fost găsită între draniţele acoperişului casei. (Prezentăm câteva din aceste materiale, pe care condițiile improprii ale ascunzătorilor le-au degradat în mod serios.)

Prima imagine este o carte poştală propagandistică, reprezentând pe Corneliu Z. Codreanu (toamna lui 1940). Cea din dreapta ei este o fotografie ce imortalizează ceremonia sfinţirii "Izvorului legionarilor" din Straja Rădăuţilor, clădit prin munca voluntară a acestora. Ceva mai jos - o carte poştală de propagandă electorală din 1937, a Partidului "Totul pentru Ţară", reprezentând pe Generalul Cantacuzino, preşedintele acestui partid.
Imaginile următoare reprezintă un buletin de vărsământ al instituţiei "Ajutorul Legionar" (toamna lui 1940) şi o felicitare de Paşti din 1937, cu o imagine de la funeraliile lui
Moţa şi Marin. In fin, ultima imagine imortalizează o manifestaţie politică dintr-un sat bucovinean, în timpul guvernării legionare (1940). Interesant ca, deşi a făcut obicetul a numeroase arestări şi anchete specifice Securităţii, Miron Pătrăucean nu a dezvăluit niciodată ascunzătorile acestor documente şi ale multor altora pe care le-a tăinuit.